5 belangrijke SEO tips

Tips voor het schrijven van de beste teksten

5 SEO tips die jou zullen helpen!

5 tips om jou verder te helpen

Om goed vindbaar te zijn in Google, moet je website bestaan uit goede teksten. Daarmee bedoelen we teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Maar hoe schrijf je nu de perfecte tekst? Wij geven je 5 SEO tips, zodat jij zelf aan de slag kunt.

Tip 1: Denk aan de lezer!

Als je teksten schrijft, kun je je makkelijk verliezen in de techniek. Waar moet je de zoekwoorden neerzetten? Welke Alt-tekst moet de afbeelding krijgen? Hoe lang moet die tekst zijn?

Maar wacht! Het is veel belangrijker om eerst te kijken voor wie je de tekst schrijft. Die schrijf je namelijk voor je bezoeker… Niet voor Google. Wat is het doel van de pagina en wat hoop je dat de lezer doet na het lezen? Als je teksten hierop aansluiten, slaan ze beter aan bij de lezer

Tip 2: Gebruik zowel korte als lange zoektermen

Zoektermen zijn de woorden (of woordcombinaties) waar je bezoeker op gezocht heeft. De meeste gebruikers zoeken met 2 a 3 woorden. Uit onderzoek blijkt dat 70% van hen niet verder kijkt dan de eerste 4 zoekresultaten. Als je gevonden wilt worden in Google, zul je je teksten moeten optimaliseren.

Shorttail- en longtail zoekopdrachten

Shorttail zoekwoorden zijn korte, vaak algemene zoekwoorden. Een voorbeeld van een shorttail zoekwoord is ‘fiets’. Shorttail zoektermen hebben vaak een hoge zoekvolume. Deze woorden zorgen voor een instroom van verkeer naar de website (wat positief is voor de ranking). Zorg er dus voor dat je deze gebruikt in je teksten.

Bij het schrijven van webteksten zijn longtail zoekwoorden minstens zo belangrijk. Longtail zoekwoorden zijn lange, vaak specifieke zoekopdrachten. ‘Fiets kopen Eindhoven’ is een voorbeeld van een longtail zoekterm. De zoekvolume bij longtail zoektermen is vaak wat lager, maar zij brengen wel de klanten binnen. Je weet precies wat iemands intentie is en daar kun je op inspelen.

Daarnaast hebben longtail zoekwoorden het voordeel dat de concurrentie hierop lager is. Ideaal dus!

SEO-teksten tips: voorbeeld longtail zoekwoord

Tip 3: Gebruik zoekmachinevriendelijke URL's

Zowel je bezoekers, als Google houden van eenvoud en structuur. Gebruik daarom geen URL zoals www.tuinen.nl/245tg-H7d8/page=243. Niemand weet waar de pagina over zou gaan, ook Google niet. Gebruik in plaats daarvan een beschrijvende en leesbare URL zoals:

Beschrijvende URL mronlinemarketing.nl Mr Online Marketing

Mini tip: Zet je belangrijkste zoekwoord in de URL.

Tip 4: Maak gebruik van links

Als het gaat over links en SEO, denken de meesten vooral aan externe links. Je weet misschien wel dat externe links uit bijvoorbeeld een advertentie of andere betrouwbare website erg belangrijk zijn voor de ranking. Je bouwt hier veel autoriteit mee op.  

Maar ook interne links zijn van belang in je SEO-strategie. Interne links worden alleen binnen je eigen website gebruikt. Ze zijn geweldig, omdat de bezoekers langer op de website houden (want ze klikken door). Daarnaast bieden ze veel waarde voor je bezoeker en helpen ze bij de hiërarchie op de website. 

Een interne link kun je plaatsen in woorden, in afbeeldingen of knoppen. Als je al eens eerder op onze website hebt gekeken, zie je dat je via de ene pagina makkelijk naar de volgende kunt doorklikken. 

Tip 5: Zoekwoorden in meer dan alleen de tekst

Natuurlijk plaats je de belangrijkste zoektermen in de tekst, maar je kunt deze ook ergens anders gebruiken zoals in de titel van je pagina, in afbeeldingen of in de meta description. Wij leggen deze kort toe. 

Titel

Het CMS (Content Management Systeem) waarmee de website onderhouden wordt, biedt de mogelijkheid om de titels in je teksten aan te duiden met een H1 (in sommige gevallen Kop 1), H2 (of kop 2), H3 (kop 3) enz. Je hebt hier zelf geen technische kennis voor nodig. Maak van je belangrijkste zoekwoord een H1-tag en de kopjes een H2 of H3. 

Paginatitel

De paginatitel is de titel van de pagina (niet de titel op de pagina). Veel content management systemen (CMS) geven je de optie om deze ‘achter de schermen’ in te vullen. Voeg hier je belangrijkste zoekwoord op in. De paginatitel zie je hier:

Om goed vindbaar te zijn in Google, moet je website bestaan uit goede teksten. Daarmee bedoelen we teksten die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines. Maar hoe schrijf je nu de perfecte tekst? Wij geven je 5 SEO tips, zodat jij zelf aan de slag kunt.

Mr Online Marketing SEO tips: paginatitel
Mr Online Marketing SEO tips: paginatitel

Meta description

De meta description is de tekst die je ziet in Google bij de zoekopdrachten. Naast dat een meta description pakkend moet zijn, moet deze ook het belangrijkste zoekwoord bevatten. De meta description mag bestaan uit maximaal 160 tekens inclusief spaties. 

Meta description mronlinemarketing.nl Mr Online Marketing

Mini tip: Maak gebruik van emoji’s om de aandacht te trekken! 

Afbeelding (alt-tekst)

Met een alt-tekst beschrijf je wat er te zien is op de afbeelding, zodat Google (en gebruikers met een visuele beperking) begrijpen waar de afbeelding over gaat. Google hecht veel waarde aan de alt-tekst. Laat Google weten wat je ziet op de afbeelding en dat het past bij de content op je webpagina. 

Aan de slag!

SEO-teksten schrijven vergt wat kennis en handigheid, maar met deze SEO tips hopen we je een beetje op weg te helpen. Heb je vragen of wil je liever je webteksten laten schrijven door onze SEO-specialisten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Alles op een rijtje

Wacht! Dit wil je niet missen…

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van de leukste online marketing nieuwtjes en handige tips & tricks

Gratis SEO Quickscan

Vul onderstaand formulier in dan nemen we z.s.m. contact met je op voor een SEO Quickscan.