Google Analytics 4, hoe het werkt en waarom je er nu mee moet beginnen
inclusief handleiding om google analytics 4 in te stellen
Vanaf 1 juli 2023 wordt de oude versie van Google Analytics vervangen door Google Analytics 4 (GA4). Daarom is het belangrijk dat je nu iets doet om te voorkomen dat je straks een gat in je data hebt. Maar waarom is er een nieuwe versie? Hoe werkt het? En wat moet je nu doen? Deze vragen en meer ga we voor jou beantwoorden!
Inhoudsopgave
Waarom is Google Analytics vernieuwd?
Je hebt net de ins en outs door van de oude versie, en nu komt er een compleet nieuwe versie de hoek om kijken. De reden hiervoor is omdat de oude versie niet meer betrouwbaar en compleet is. Je kunt bijvoorbeeld met de nieuwe versie gemakkelijker gebruikers over verschillende apparaten volgen. Ook is de nieuwe versie gemaakt met de privacy van de gebruikers in gedachten. Waardoor de nieuwe versie AVG conform is.
Wat is Google Analytics 4?
Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics die in 2019 (als beta) gelanceerd werd. Het is een compleet nieuwe meetmethode om jouw websiteverkeer en online marketing activiteiten te meten. Dit wordt gedaan door middel van events. Clicks, sessietijd, etc. worden geregistreerd als een apart event. Hierdoor is de data die de nieuwe versie vergaard vele malen accurater.
Daarnaast is de nieuwe versie ook ingericht om data te verzamelen op verschillende apparaten. Ook kunnen gebruikers gevolgd worden van je website naar je app. Wat een completer beeld geeft van wat jouw gebruikers doen. En als laatste gebruikt de nieuwe versie Machine Learning om patronen te voorspellen. Zoals hoe groot de kans is dat een gebruiker opnieuw een aankoop doet.
Hoe werkt Google Analytics 4?
Zoals eerder gezegd werkt de nieuwe versie door middel van het meten van events. Deze events zijn verdeeld in vier categorieën:
- Automatisch verzamelde events: Events die standaard op jouw website(s) en app(s) gemeten worden.
- Verbeterde Meting events: Verbeterde Meting is ontworpen voor marketeers om zoveel mogelijk events te kunnen verzamelen zonder de hulp van een ontwikkelaar of Google Tag Manager.
- Aanbevolen events: Deze events geven aanvullende informatie. Alleen hebben deze events extra context nodig om te kunnen werken. Daarom moet je deze zelf instellen.
- Aangepaste events: Wanneer events niet gemeten worden door de bovenstaande categorieën kun je aangepaste events maken.
Bij het maken van de aanbevolen en aangepaste events is het belangrijk dat je trouw blijft aan de structuur. Hierdoor snapt Google Analytics je data beter. En kunnen er door middel van Machine Learning voorspellingen gedaan worden over toekomstig gebruik van de website en/of app.
Automatisch verzamelde events:
Standaard zijn er een aantal dingen die gemeten worden. Dit zijn onder andere:
- First_visit: De eerste keer dat een gebruiker een website of app bezoekt.
- Session_start: Wanneer een gebruiker een website of app sessie start.
- User_engagement: Dit event gebeurt wanneer een gebruiker 10 seconden op een pagina is.
En omdat deze events gelden voor zowel je website als app. Kun je gemakkelijk verschillende soorten data verzamelen zonder daarvoor iets in te hoeven te stellen.
Verbeterde Meting events:
Zoals eerder gezegd zijn deze 6 events ontworpen zodat marketeers, zonder de hulp van ontwikkelaars of Google Tag Manager, zoveel mogelijk events kunnen verzamelen. Dit zijn: Paginaweergaven, scrolls, uitgaande klikken, zoeken op de site, video-engagement en downloads van bestanden.
Aanbevolen events:
Daarnaast heeft GA4 ook aanbevolen metingen. Deze aanbevolen metingen geven aanvullende informatie over jouw websitegebruikers. Maar omdat deze metingen extra context nodig hebben zijn ze niet standaard verwerkt in GA4.
Naast aanbevolen events voor alle property’s. Zijn er ook aanbevolen events voor webshops zoals add_to_cart.
Aangepaste events:
Wanneer je iets wilt meten wat niet tussen de bovenstaande categorieën staat kun je aangepaste events aanmaken. Bijvoorbeeld wanneer iemand op de call-to-action knop of op een menuknop geklikt heeft.
Nogmaals, houdt de aanbevolen structuur aan! Op deze manier kan er door middel van Machine Learning voorspellingen gedaan worden over jouw app of website gebruik.
Wat moet ik nu doen?
Door het downloaden van ons stappenplan kun je zelf aan de slag met de overstap naar Google Analytics 4.
Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact met ons op, wij helpen je graag verder!